Skip links

Aanvullende hoge precisiebestraling

Aanvullende hoge precisiebestraling


Client :
Liquid Themes
Aanvullende hoge precisiebestraling na chemotherapie bij niet te opereren galwegkanker

Project summary

Patiënten die gediagnosticeerd worden met een perihilair cholangiocarcinoom (pCCA), een type galwegkanker, hebben doorgaans een slechte prognose. Hun tumor is vaak niet te opereren vanwege ingroei in omliggende bloedvaten of door de aanwezigheid van uitzaaiingen. Naast pCCA zijn er nog twee andere vormen van galwegkanker: intra hepatisch (iCCA) dat wil zeggen volledig gelokaliseerd in de lever en distaal (dCCA) gelokaliseerd buiten de lever en in de nabijheid van of in de alvleesklier. Dit onderzoek richt zich op pCCA.

In de situatie waar de pCCA niet te opereren is, worden patiënten met chemotherapie behandeld, waarbij de gemiddelde overlevingsduur slechts 12 maanden is. Uit eerdere kleine studies blijkt dat de overleving kan verbeteren tot een gemiddelde van 33-35 maanden als we hoge-precisie bestraling ofwel stereotactische radiotherapie, toevoegen aan de behandeling.

In een fase-I onderzoek, de STRONG-trial (STRONG-1), is aangetoond dat deze behandeling haalbaar en veilig is bij deze patiëntengroep. Bij deze kleine groep patiënten (N=6) bleek opnieuw een duidelijk positief effect op de lokale groei van de tumor en de totale overlevingsduur van de patiënten. De volgende stap is nu deze bevindingen te testen in een grotere patiëntenpopulatie, om met nog meer zekerheid de waarde van het toevoegen van stereotactische radiotherapie voor deze tumoren vast te stellen.

Impact

Wij verwachten dat aanvullende bestraling na chemotherapie kan helpen om de tumor lokaal onder controle te houden en dat dit uiteindelijk de prognose van deze patiënten zal verbeteren. Bovendien hopen wij dat de behandeling met radiotherapie kan helpen om de kwaliteit van leven van patiënten te behouden.

More detailed information

Principal Investigator:

dr. Alejandra Méndez Romero

Role Erasmus MC:

PI

Department:

Radiotherapy

Project website:

Funding Agency:

KWF