Skip links

Bloedstollende spanning

Inzicht in het ontstaan van hart- en herseninfarcten

Bloedvaten staan voortdurend bloot aan krachten, veroorzaakt door de bloeddruk op de vaatwand en de wrijving van het stromende bloed. Deze biomechanische krachten spelen een rol bij het ontstaan en het verloop van aderverkalking, waarbij vetten ophopen in de vaatwand en deze daarmee verzwakken.

Dezelfde krachten zijn ook verantwoordelijk voor levensbedreigende hart- en herseninfarcten. Als een vat, dat is aangedaan door aderverkalking, scheurt komen de vetten in aanraking met het bloed waardoor een bloedstolsel ontstaat. Dit stolsel kan het bloedvat afsluiten en zo een infarct veroorzaken.

Jolanda Wentzel

Jolanda Wentzel, van de afdeling Cardiologie, ontving van de European Research Council een beurs (ERC – Starting Grant) voor haar onderzoeksproject BIOCCORA. Hierin richten zij en haar collega- onderzoekers zich op de ontwikkeling van nieuwe technieken om biomechanische krachten in het bloedvat te bepalen. Met deze technieken onderzoeken ze in een grote groep patiënten of deze krachten ook bijdragen aan het verzwakken van het bloedvat gedurende de verschillende fasen van aderverkalking