Skip links

Erasmus MC Science Gallery

Grenzen verleggen voor een gezonde bevolking

Het Erasmus MC is het grootste universitair medisch centrum in Nederland. Als top-referent ziekenhuis heeft het alle medische specialismen in huis en werkt het samen met ziekenhuizen in de regio. Het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs van het Erasmus MC behoren tot de nationale en internationale top. De kracht van het Erasmus MC is de verbinding tussen fundamenteel biomedisch onderzoek, klinisch onderzoek, epidemiologie en maatschappelijke gezondheidszorg.

Creatief en baanbrekend onderzoek

De European Research Council (ERC) bevordert excellent wetenschappelijk onderzoek in Europa. De ERC nodigt jaarlijks de allerbeste onderzoekers op alle terreinen uit om te komen met creatieve en baanbrekende ideeën.

De beste ideeën beloont de ERC met een onderzoeksbeurs. Deze ERC grants worden toegekend via open competitie na beoordeling door internationale wetenschappers, aan projecten onder leiding van beginnende en gevestigde onderzoekers. Voorwaarde is dat projecten en de onderzoekers wetenschappelijk uitmuntend zijn. De ERC is het vlaggenschip van de Horizon programma’s, de Europese programma’s voor wetenschappelijk onderzoek.

Er zijn verschillende ERC grants, waaronder de onderstaande prestigieuze onderzoeksbeurzen:

  • STARTING GRANT tot € 1.5 miljoen voor een periode van 5 jaar toegekend aan excellente onderzoekers 2 tot 7 jaar na hun promotie.
  • CONSOLIDATOR GRANT tot € 2 miljoen voor een periode van 5 jaar toegekend aan excellente onderzoekers 7 tot 12 jaar na hun promotie.
  • ADVANCED GRANT tot € 2.5 miljoen voor een periode van 5 jaar toegekend aan excellente onderzoekers die in de afgelopen 10 jaar aanzienlijke onderzoeksresultaten hebben geboekt.
  • PROOF OF CONCEPT GRANT tot €150.000 voor een periode van 18 maanden toegekend aan onderzoekers die eerder een ERC Grant hebben ontvangen om commerciële of maatschappelijke toepassingen van hun onderzoek uit te werken.

De Spinozapremie

NWO kent de NWO-Spinoza premies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren.

De Spinozapremie wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De Spinozalaureaten doen excellent en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft.

Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Het is een eerbewijs en een stimulans voor verder onderzoek.

De Stevinpremie

De Stevinpremie wordt jaarlijks uitgereikt aan een onderzoeker dan wel een team van twee à drie personen die/dat een bijzonder succes heeft behaald op het gebied van kennisbenutting voor de samenleving.

De Stevinpremie is in 2018 voor het eerst uitgereikt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO). Deze premie ter waarde van 2,5 miljoen euro gaat naar wetenschappers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd en met hun onderzoek een grote maatschappelijke of economische impact hebben.

De Stevinpremie is, samen met de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.