Skip links

Gezonde start van leven

De vroege oorsprong van gezondheid van hart en vaten

Hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (suikerziekte) zijn veel voorkomende aandoeningen, die ernstige gevolgen kunnen hebben. Onderzoekers weten al dat de omstandigheden in de vroegste fasen van het leven – de fasen rond de bevruchting en waarin het embryo zich ontwikkelt – van invloed zijn op het ontstaan van deze ziekten op latere leeftijd.

Vincent Jaddoe

Vincent Jaddoe, kinderarts en epidemioloog, kreeg een beurs van de European Research Council (ERC – Consolidator Grant) voor zijn onderzoeksproject EMBRYOandLATERHEALTH. Hierin onderzoeken hij en zijn collega’s hoe de leefstijl van ouders van invloed is op de ontwikkeling van het embryo en de placenta. Ze kijken bijvoorbeeld naar de invloed van het dieet van de moeder en van roken in de periode rond de bevruchting en de vroege zwangerschap.

In bevolkingsonderzoeken, zoals Generation R, volgen zij kinderen over langere tijd om te zien hoe deze factoren van invloed zijn op de gezondheid van de kinderen in hun tienerjaren en als volwassenen. Om gericht informatie te verzamelen combineren de onderzoekers innovatieve methoden, zoals scans tijdens de vroege zwangerschap, herhaalde metingen van hart en vaten en genetisch onderzoek.