Skip links

HIV en Hepatitis B genezen

Met innovatieve benaderingen zoeken naar verdekte virusinfecties

Door de beschikbaarheid van antivirale geneesmiddelen zijn HIV en hepatitis B tegenwoordig chronische ziekten. De huidige behandeling kan voorkomen dat de virussen die de ziekten veroorzaken zich vermenigvuldigen. Maar er is nog geen behandeling die de ziekten daadwerkelijk geneest. Patiënten moeten dus hun leven lang behandeld worden, waarbij ze last hebben van bijwerkingen. Ook bestaat het risico dat de virussen op de duur ongevoelig (resistent) worden voor de antivirale middelen.

In het geval van HIV blijft het virus verdekt in het lichaam aanwezig in de vorm van infecties die niet gevoelig zijn voor de antivirale middelen. Als de therapie stopt, kan de ziekte zich weer ontwikkelen.

Tokameh Mahmoudi

Tokameh Mahmoudi, van de afdeling Biochemie, kreeg van de European Research Council een beurs (ERC – Starting Grant) voor haar onderzoeksproject Trxn-PURGE. Met haar collega’s onderzoekt ze de biologische mechanismen die ervoor zorgen dat het virus verdekt in cellen aanwezig kan blijven. Daarbij zoeken ze op moleculair niveau naar mogelijkheden om het virus te vinden en te bestrijden.

De onderzoekers vullen de bestaande kennis van HIV aan met innovatieve benaderingen vanuit verschillende onderzoeksgebieden, zoals virologie, genetica en biochemie. Het doel van het onderzoek is om de resultaten te kunnen gebruiken in nieuwe behandelingen van HIV en hepatitis B die deze ziekten echt kunnen genezen.