Skip links

Ontwikkeling van de hersenen

Het functioneren van de kleine hersenen in de vroege ontwikkeling

De kleine hersenen, ook wel het cerebellum genoemd, zijn onmisbaar voor een goede motoriek. Denk aan een tennisles. Om een beweging perfect uit te voeren is het belangrijk dat informatie over de huidige positie van het lichaam, informatie van de zintuigen en informatie over het doel samenkomen. Bovendien moeten de hersenen continu leren van deze acties om bewegingen in de toekomst nog beter uit te voeren.

Verschillende hersenontwikkelingsstoornissen zijn gelinkt aan het cerebellum. Maar over hoe het cerebellum zich ontwikkelt en contact maakt met andere hersendelen is weinig bekend. Onderzoek van Martijn Schonewille van de afdeling Neurowetenschappen toont aan welke eiwitten een rol spelen in de activiteit en verbindingen tussen delen van het cerebellum.

Martijn Schonewille

Schonewille ontving een beurs van de European Research Council (ERC-Starting Grant) voor zijn onderzoeksproject COSI. Hierin bestuderen hij en zijn collega’s variaties in het voorkomen van eiwitten in het cerebellum van muizen. Gezien het toenemende bewijs voor de rol van het cerebellum in allerlei hogere functies en hersenontwikkelingsstoornissen, zijn deze experimenten van fundamenteel belang om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het (jonge) brein.