Skip links

Chemotherapie via chemopomp


Client :
Liquid Themes
Chemotherapie rechtstreeks in de lever via chemopomp

Project summary

Galwegkanker in de lever is een zeldzame kanker met een incidentie van 1-2 op 100.000. Het is de tweede meest voorkomende vorm van leverkanker.  Een operatie aan de lever is de enige behandeling met genezing als doel.(1,2) Zelfs na deze operatie is de overleving slecht; na 5 jaar is nog slechts 30% in leven.(3,4,6-10) Na een operatie komt de ziekte bij twee-derde van de patiënten terug, meestal (bij 80%) in de lever.(4,7,11-14) Als het terugkomt is genezing zelden nog mogelijk.(12,15)

Voor deze patiënten is een aanvullende behandeling nodig die voorkòmt dat de ziekte na de operatie terugkomt. Een dergelijke “adjuvante” behandeling is in Nederland nu niet beschikbaar. Meerdere studies met chemotherapie als tablet of via een infuus hebben geen overtuigende verbetering gevonden in overleving of kwaliteit van leven.

Impact

Het doel van deze studie is te onderzoeken of aanvullende chemotherapie rechtstreeks in de slagader naar de lever met de chemopomp, de terugkeer van ziekte wel kan verminderen en de overleving kan verbeteren

More detailed information

Principal Investigator:

dr. Bas Groot Koerkamp

Role Erasmus MC:

PI

Department:

Heelkunde

Project website:

Funding Agency:

KWF