Skip links

Efficacy of antibiotic treatment for patients with chronic low back pain and Modic type I changes – randomized placebo controlled trial


Client :
Liquid Themes

Efficacy of antibiotic treatment for patients with chronic low back pain and Modic type I changes – randomized placebo controlled trial

Project summary

Chronische lage rugpijn komt veel voor. Hoewel bij de meeste patiënten (90% – 95%) niet bekend is wat de precieze oorzaak van de pijnklachten is, zijn er aanwijzingen dat bij sommige patiënten de pijn wordt veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie in de wervelkolom.

In Deens en Noors onderzoek is bij deze groep getest of behandeling met antibiotica effectief is in vergelijking met placebo. De 1e (Deense) studie vond een groot effect,  en de 2e (Noorse) studie een veel kleiner effect. Er is nu twijfel hoe groot het eventuele effect is en voor welke patiënten antibiotica wel of niet effectief zijn.

Studie

In deze nieuwe gerandomiseerde studie wordt vergelijken we een antibiotica-kuur (amoxicilline) van 100 dagen vergeleken met een placebo. Er zullen 204 patiënten deelnemen die in de afgelopen 6-24 maanden gediagnosticeerd zijn met een discushernia en hebben die vervolgens chronische lage rugpijn hebben ontwikkeld, waarbij tevens een Modic change (oedeem) op een MRI-scan aantoonbaar is.

Impact

Verwachte resultaten

De patiënten worden een jaar lang gevolgd om hun dagelijks functioneren, pijnintensiteit en kwaliteit van leven te meten. De studie zal inzicht verschaffen in de effectiviteit van antibiotica bij de behandeling van chronische rugpijn en Modic change.

More detailed information

Principal Investigator:

prof. dr. BW Koes

Role Erasmus MC:

PI

Department:

Huisartsgeneeskunde

Project website:

Not available

Funding Agency:

ZonMw