Skip links

Evaluation of the omission of dexamethasone in premedication regimens during paclitaxel treatment


Client :
Liquid Themes

Evaluation of the omission of dexamethasone in premedication regimens during paclitaxel treatment

Project summary

Paclitaxel is een van de meest gebruikte chemotherapieën wereldwijd. Paclitaxel wordt ingezet bij onder andere borst-, eierstok- en longkanker.

Ruim 10% van de patiënten ervaart echter een allergie (overgevoeligheidsreactie) wanneer paclitaxel wordt gegeven. Deze zijn meestal mild van aard maar kunnen ook ernstig verlopen. Om deze ernstige reacties te voorkomen wordt tot op heden een anti-allergie schema gebruikt uit de jaren ’90 met onder meer een hoge dosis dexamethason (corticosteroid) naast de reguliere anti-allergie premedicatie. De meerwaarde van dexamethason in het voorkomen van allergieën is echter nooit bewezen, terwijl dexamethason bekend staat om zijn vele en ernstige bijwerkingen die de kwaliteit van leven sterk kunnen verminderen.

 

Studie

In de gerandomiseerde DEXASTOP studie zal bij 500 patiënten worden gekeken naar de toegevoegde waarde van dexamethason op het voorkomen van allergieën tijdens chemotherapie met paclitaxel. Hierbij zal onderzocht worden of er een verschil is in het optreden van allergische reacties in de groep mét dexamethason in vergelijking tot de groep zónder dexamethason.

Het multicenter onderzoek wordt uitgevoerd in het Erasmus MC (Rotterdam), Amphia Ziekenhuis (Breda) en het Franciscus Gasthuis (Rotterdam).

 

Verwachte resultaten

Indien dexamethason geen meerwaarde heeft op het voorkomen van allergische reacties door paclitaxel, zou dit nationaal (en internationaal) tot een wijziging in het premedicatie beleid kunnen leiden. Daarnaast zou dit voor de patiënten een verbetering van de kwaliteit van leven betekenen door een afname van (ernstige) bijwerkingen en mogelijke geneesmiddelinteracties.

More detailed information

Principal Investigator:

dr. RWF van Leeuwen

Role Erasmus MC:

Partner

Department:

Pharmacy

Project website:

Not available

Funding Agency:

ZonMw