Skip links

Global Health Onderwijs en Internationale Stages ten tijde van een pandemie: een levensechte ervaring met virtuele mobiliteit

Project summary

De Minor Global Health (MGH) van het Erasmus MC biedt studenten van verschillende bacheloropleidingen aan de Erasmus Universiteit en TU Delft de mogelijkheid kennis te maken met gezondheid en gezondheidszorg in een ander land, een andere cultuur en andere omgeving. Vast onderdeel van de MGH is een buitenlandstage, die door de huidige Corona-pandemie is komen te vervallen. Onze verwachting was dat het wegvallen van de buitenlandstage zou leiden tot minder interesse bij studenten . Niets was minder waar. Corona heeft de interesse aangewakkerd EN er bleek een ‘nieuwe’ groep studenten met interesse voor het onderwerp die normaliter niet (maar nu dus wel!) zouden deelnemen juist vanwege de (nu vervallen) buitenlandstage.

Impact

Buitenlandstages dragen bij aan betere interculturele communicatie, leren studenten te vertrouwen op hun eigen ogen en oren en leiden tot betere anamnese- en lichamelijk onderzoeksvaardigheden; het maakt ze tot betere en ook meer maatschappelijk betrokken professionals (1-4). Het annuleren van buitenlandstages berooft studenten van een uitgelezen mogelijkheid te groeien als professional. Voor dit project zal de MGH 2021 als een hybride minor ontwikkeld worden: studenten kunnen kiezen voor een echte stage in het buitenland (indien reizen weer mogelijk is) of kiezen om vanuit Nederland middels virtuele mobiliteit te ervaren wat werken in het buitenland inhoudt. Met dit project beoog ik om het buitenland, de buitenlandse cultuur en de buitenlandse gezondheidszorg in de ‘virtuele spreekkamer’ van de student te krijgen en de student een ervaring te bieden waarbij hij/zij dezelfde waardevolle leeropbrengsten op kan doen als bij een reguliere buitenlandstage.

More detailed information

Principal Investigator:

Jan Nouwen MD PhD

Role Erasmus MC:

Coördinator

Department:

Klinische microbiologie/intimicrobiologie

Project website:

Not available

Funding Agency:

NRO