Skip links

VIMP voor HANDSOME – Handhygiëne in Verpleeghuizen

Project summary

De  HANDSOME tools zijn in 2018 en 2019 veelvuldig gebruikt in de verpleeghuizen. Minstens 56 verpleeghuizen hebben naar aanleiding van de Train de Trainers onderdelen van de interventie uitgevoerd. Verpleeghuismedewerkers van andere organisaties hebben ook de tools gedownload bij www.zorgvoorbeter.nl/hygiene/handhygiene-verbeteren-verpleeghuis. Dit kan naar aanleiding zijn geweest van een workshop, presentatie, PR voor de online tools of dat ze de tools toevallig hebben gevonden op internet. De PowerPoint-presentatie die bij de eerste les hoort is 567 keer gedownload binnen een periode van 6 maanden. Binnen dezelfde periode is de e-learning bijna 14.000 keer gestart en er zijn ruim 3.000 certificaten uitgereikt (deze kan men downloaden als men de e-learning heeft gehaald). Bij het behalen van de e-learning kunnen mensen ook V&VN-punten aanvragen.

Nadat verpleeghuizen zelf de interventie hebben uitgevoerd, hebben we gemeten hoe vaak de verpleegkundigen en verzorgenden zich aan de handhygiëneregels hielden. We zagen dat de handhygiëne van deze zorgmedewerkers evenveel verbeterde als die van verpleeghuishuismedewerkers die de interventie kregen van een HANDSOME onderzoeker. Dit geeft aan dat de tools breed ingezet kunnen worden.

Om de tools te verankeren in het onderwijs, maken we nu deel uit de werkgroep ‘Onderwijs’ bij het ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland. Het ABR Zorgnetwerk is een lesprogramma aan het ontwikkelen over antibioticaresistentie voor MBO- en HBO-zorgopleidingen; handhygiëne vormt hier een substantieel onderdeel van.

Type the project impact here.

More detailed information

Principal Investigator:

Prof. dr. Jan Hendrik Richardus

Role Erasmus MC:

Coördinator

Department:

Maatschappelijke gezondheidszorg

Project website:

Not available

Funding Agency:

ZonMw