Skip links

Waarom worden wij bijziender?

Onderzoek naar oorzaken, gevolgen en behandeling in mens en dier.

Bijziendheid (myopie) met hoge brilsterkten komt steeds meer voor. Op veel plekken in de wereld is het een epidemie aan het worden. Dat is verontrustend, want hoge bijziendheid kan leiden tot blindheid. Bij bijziendheid is het oog te lang gegroeid waardoor het brandpunt van invallende lichtstralen vòòr het netvlies valt in plaats van er op. Optisch kan bijziendheid worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen, maar deze verbeteren niet de structurele afwijkingen.

Myopie ontstaat op jonge leeftijd. Leefstijl, zoals het verrichten van veel dichtbij-werk en weinig buiten zijn, speelt een belangrijke rol in het ontstaan. Daarnaast zijn genetische factoren van belang. De aandoening wordt veroorzaakt door vele kleine foutjes in meerdere genen. Over de interactie tussen leefstijl en genen weten we nog weinig.

Caroline Klaver

Caroline Klaver van de afdelingen Oogheelkunde en Epidemiologie kreeg van de European Research Council twee beurzen voor haar onderzoeksproject MYOP-PATH (ERC – Consolidator Grant) en voor haar onderzoeksproject CONTROL-MYOPIA (ERC Advanced Grant. Hierin zullen Klaver en haar collega’s gegevens van grote groepen mensen analyseren en het ontstaan van myopie bij verschillende diersoorten (muis en zebravis) onderzoeken. Ook onderzoeken ze behandelmogelijkheden om de ontwikkeling van bijziendheid een halt toe te roepen, en hoe effectief bestaande behandelingen zijn die aan kinderen gegeven worden. Op basis van deze informatie zullen ze een slimme tool ontwikkelen die door behandelaars gebruikt kan worden om te voorspellen hoe myopie in een kind zich zal ontwikkelen, en welke behandeling het beste ingezet kan worden om de ontwikkeling van myopie een halt toe te roepen.

De resultaten dragen bij aan inzicht over de ontstaanswijze en behandeling van myopie op de kinderleeftijd, zodat blindheid op latere leeftijd voorkomen kan worden.